Лондон все пак имаше най-спокойната си нощ от събота насам...

Лондон имаше най-спокойната си нощ от събота насам, но насилието и хаосът от британската столица се разпространиха към Централна и Севернозападна Англия.


Полицията в Манчестър призна, че градът е преживял най-тежките безредици от 30 години. Подобна беше и ситуацията в съседен Ливърпул. 


Това беше безсмислено насилие и безсмислена престъпност в мащаб, какъвто никога не съм виждал през кариерата си, беше коментарът на заместник-началникът на градската полиция в Манчестър Гари Шуън.


Безредиците започнаха в предградието Салфорд, където тълпите хвърляха запалителни бомби по магазини и  грабеха дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол. До полунощ бяха арестувани 47 души и полицията заяви, че арестите ще продължат. Постепенно хаосът обхвана и центъра.


Бях поразен и ужасен от възрастта на някои от тези хулигани. Говорим за деца на 9,10, 11 години, които с качулки на главите се разхождаха по главната търговска улица, сякаш са на купон, заяви говорител на общината.


В Нотингам банди хвърлиха запалителни бомби през прозореца на полицейски участък и подпалиха автомобил пред друг. Осем души са арестувани, но няма пострадали. Освен в незасегнатите до вчера Манчестър и Нотингам, за първи път имаше големи сблъсъци и в градове в Централна Англия като Лестър и Улвърхямптън.


В Лондон, където започна гражданското неподчинение, беше спокойно след демонстрацията на сила от полицията, която утрои обичайния брой на патрулиращите полицаи до 16 000 души.


Досега 685 души са арестувани заради безредиците, а 111 са получили официални обвинения, включително 11-годишно момче. Над 100 са ранените полицаи от събота.