Четвърти ден поред младежи чупят, палят и унищожават улиците на британските градове...

Безредиците във Великобритания обхващат все повече градове. След Лондон, и Манчестър стана арена на масови сблъсъци. Четвърти ден поред младежи чупят, палят и унищожават улиците на британските градове.

 

\"Ние бяхме принудени да се противопоставим и нашата съпротива на случващото се вече е в ход\", заяви британският премиер Дейвид Камерън след спешно правителствено заседание. 

Министър-председателят подчерта, че ще бъдат предприети всички необходими действия за незабавно възстановяване на реда. В случай на нужда, до 24 часа ще бъде задействан план за разпръсване на протестиращите с водни струи, съобщи още премиерът.

 

Безредиците обхванаха Манчестър, Ливърпул, Нотингам и Бирмингам. Маскирани младежи изпочупиха витрини на магазини, разграбваха, палеха автомобили.

 

През изминалата нощ трима мъже са били блъснати от кола и са загинали, докато се опитвали да предпазят домовете си от унищожаване. Има подозрение, че автомобилът умишлено се е врязал в групата събрали се хора, сред които били и трите жертви. 32-годишен мъж е арестуван и полицията го разпитва по подозрения в убийство.

 

След спешно правителствено заседание Дейвид Камерън заяви, че полицията има всички правни основания да използва каквато прецени тактика. Това включва водни струи и палки срещу участниците в безредиците.

 

Всички съдилища в засегнатите от безредиците градове останаха отворени цяла нощ, за да се справят със задържаните. Полицията е започнала да преглежда записите от охранителните камери, за да идентифицира участниците в масовото разбиване и разграбване на магазини.

 

Само в Манчестър за една нощ са били арестувани повече от 100 души. В цялата страна за последните четири дни задържаните за безредиците са повече от 750. В същото време правителството обяви, че в Лондон ще бъдат изпратени допълнителни полицейски, за да бъдат предотвратени нови размирици.

 

Междувременно крайно дясна британска групировка заяви, че нейните членове излизат по улиците на доброволни патрули, за да предотвратят нови размирици. Целта на така наречената \"Английска лига за отбрана\" била да спре бунтовете, след като полицията не можела да се справи. Групировката стана известна, след като атентаторът от Норвегия Андерш Беринг Брайвик, заяви, че му служила за вдъхновение.