След оптимизма от вторник и сряда сутрин, днес се очаква нов тежък ден на слаба търговия...

Световните пазари са подложени на йо-йо ефект заради опасения, че състоянието на водещи европейски икономики се влошава. Азиатските борси отвориха с понижение, следвайки тенденцията от Съединените щати и Европа. След оптимизма от вторник и сряда сутрин, днес се очаква нов тежък ден на слаба търговия и предпазливи инвеститори. 


Никой не може да прогнозира какво ще се случи на следващия ден. Пазарите се лутат от едната в другата крайност, коментират експерти.


Поредният срив на при закриването на Ню Йоркската фондова борса дойде след обезпокоителните новини, че Франция е изправена пред понижение на кредитния й рейтинг.


Засега рейтинговите агенции са категорични, че подобна крайна мярка не е наложителна, но това не промени скептицизма на инвеститори по отношение на финансовата стабилност на френската икономика и в частност на банковия й сектор.


А Франция е водеща икономика в Еврозоната и евентуален сериозен проблем там ще доведе до доста по-големи сътресения в сравнение с кризите в Гърция, Ирландия и Португалия.


В същото време на фона на колебанията на световните борси, златото отново тръгна стремглаво нагоре и за първи път премина границата от 1800 долара за тройунция.