Преди началото на всеки летен сезон собствениците ще трябва да доказват, че са безопасни.

В Бургас се опитват да въведат контрол над водните басейни, за да се предотвратят трагични инциденти като този в курорта Златни пясъци в началото на лятото. Съоръженията ще бъдат вписани в специален регистър, а преди началото на всеки летен сезон собствениците ще трябва да доказват, че са безопасни.

В момента се проверява качеството на водата само на 6 от басейните в морския град.

Басейните на този почивен комплекс в Бургас вече са вкарани в общински регистър. Така Комисия по водно спасяване ще може да следи за безопасната му работа.

При открити нередности собствениците на басейни ще имат срок от 1 месец да ги отстранят. Регистърът ще съдържа пълна информация за съоръженията и няма да се налага проверяващите да действат хаотично, само по сигнали.

От Асоциацията по водно спасяване са категорични че най-голяма полза от създаването на такъв регистър ще имаме ние - обикновените ползватели на водни басейни.

Специалистите обаче няма да могат да регистрират и да оказват контрол върху басейните в  имения, на които има табели \"Частен имот\". По думите на д-р Найденов в община Бургас те са две. И двете са в парк Росенец, като едното е на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Подробности във видеото.