Нападали линейки и изнасилвали 14-годишни момичета по време на обсадата на либийския град Мисурата...

Верните на Муамар Кадафи сили използвали цивилни за човешки щитове, нападали линейки и изнасилвали 14-годишни момичета по време на обсадата на либийския град Мисурата, твърди правозащитна организация.

 

Данните са от доклад на базираната в САЩ организация \"Лекари за човешки права\" въз основа на интервюта с 54 души от пристанищния град, направени през юни, малко след като бунтовниците отблъснаха силите на Кадафи след няколко месеца тежки боеве.

 

В доклада се цитират четирима очевидци, които твърдят, че верните на Кадафи сили задържали 107 цивилни и ги накарали да охраняват боеприпаси при въздушните удари на НАТО. Две деца били принудени да седят върху танк. Освен това силите на Кадафи са обвинени, че са нападали редица ясно обозначени с червения полумесец линейки и са задържали и измъчвали поне един шофьор.

 

Освен това те разрушили старчески дом и отвлекли 36 възрастни и болни хора, които живеели там. Местонахождението им продължава да е неизвестно. Очевидец, цитиран в доклада, съобщава, че силите на Кадафи превърнали основно училище в център за задържане и там изнасилвали жени и дори 14-годишни момичета.

 

В доклада се отбелязва, че военните имали преки заповеди да оставят жителите да умрат от гладна смърт и блокирали достъпа им до хуманитарна помощ. В него се цитира очевидец, който заявил, че бил арестуван заедно с други хора, лишен от храна и вода и измъчван в продължение на дни. В доклада не се посочва дали бунтовниците или силите на НАТО са извършили военни престъпления. /БГНЕС