Рекордно ниските води на река Дунав продължават да създават проблеми.

Рекордно ниските води на река Дунав продължават да създават проблеми. Освен блокирания речен транспорт вече има отражение и  върху екологията. В плитките води изплуваха петна като от замърсяване, а мъртва риба и миди изплашиха рибари от Козлодуй.

 

Рибата не е отровена, констатираха на място специалисти от ГЗ. Най-вероятната причина е липсата на кислород, коментираха хората. Водата около кораба се покрила с водорасли буквално за часове. Те започнали да гният и да я оцветяват в жълто. Реката е спаднала толкова, че по нея плават само катери.

 

Водата спадала буквално пред очите на риболовците. Николай е запален въдичар и често посещава това място. Вчера водата била чиста, а днес лимана е пълен с водорасли. Това, което го безпокои повече обаче е липсата на валежи повече от месец и ниското ниво на реката.

 

Водата от реката се ползва и за охлаждане на реакторите в АЕЦ \"Козлодуй\". За сега по Балтийската скала е отчетено ниво малко над 22 метра. Мерки са предвидени, ако водата спадне с още метър и 60 – метър и 80.