Делото е срещу трима бургаски лекари...

Състав на Бургаският окръжен съд днес трябва да се произнесе по делото срещу трима бургаски лекари, които са изправени на съд заради смърт на родилка.

 

Ход на процеса бе даден на 10 май 2011 година, три години след инцидента в бургаската многопрофилна болница.

 

Под наказателна отговорност са подведени акушер-гинеколозите Нина Добрева и Сияна Драгнева и колегата им хирург Александър Маджуров. Тримата са обвинени, че са допуснали смъртта на родилката по непредпазливост и поради немарливо изпълнение на служебните си задължения.

 

Полина Димова ражда своето момиченце на 14 януари 2008 година по естествен път, без усложнения. След като е изписана от родилно отделение започва да вдига висока температура.

 

Лекари от Спешно отделение поставят диагноза - възпаление на горни дихателни пътища, хирурзи отхвърлят възможността за перитонит, въпреки, че са на лице симптоми.

 

На 1 февруари 2008 година 23-годишната Полина Димова постъпва в болницата две седмици след като е родила своето бебе и след много консултации със специалисти без резултат. Два дни по-късно Полина издъхва в реанимацията след тежка операция от перитонит.

 

И тримата медици са били на работа в МБАЛ-Бургас, когато е починала родилката.Обвинени са в причиняване на \"смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие\".

 

И тримата отричат да имат вина за смъртта на родилката. Категорични са, че са направили всичко възможно, за да помогнат на Полина Димова. Предстои съдебният състав да излезе с решение.