Информационното затъмнение от страна на \"Уикипедия\" е в знак на протест...

Най-популярната и посещавана от милиони потребители онлайн-енциклопедия спря английската си версия за 24 часа. Информационното затъмнение от страна на \"Уикипедия\" е в знак на протест срещу евентуалното приемане в Съединените щати на два противоречиви закона срещу интернет пиратството.

 

Основателят на \"Уикипедия\" Джими Уейлс заяви, че в сегашния си вид законопроектите подлежат на прекалено широко тълкуване и ако бъдат приети, ще ограничат свободата на словото и работата на интернет енциклопедията. Решението да се прекрати работата на англоезичната версия на \"Уикипедия\" е било взето с вота на редакторите и авторите на статии, уточни Уейлс.

 

Над 25 милиона потребители, които ежедневно прибягват до услугите на енциклопедията, ще бъдат засегнати от това решение. Сходна позиция с „Уикипедия\" изразиха и други водещи интернет компании като Гугъл, Яху, Фейсбук, Туитър, eBay, но въпреки че ще се присъединят към протеста, те няма да спират работа.

 

Подготвяните от американските конгресмени закони разширяват правомощията на правоохранителни органи в борбата с нелегалното разпространение на защитена от авторски права интелектуална собственост.

 

Защитниците на проекта заявяват, че той е необходим за съхраняване на приходите на организации и на работни места и за защита на интелектуалната собственост.

 

Противниците му настояват, че той нарушава Първата поправка към Конституцията на Съединените щати, води до цензура в интернет, ограничава свободата на словото и възможностите за развитие на мрежата.