\"Фобос-Грунт\" така и не успя да излезе от земна орбита и падна в Тихия океан...

НАСА отрече да има американска вина за провала на мисията на руската междупланетна станция \"Фобос-Грунт\". По-рано руски източници разпространиха информацията, че  имало вероятност станцията, която трябваше да стигне до Марс, да е пострадала от американски радар. \"Фобос-Грунт\" така и не успя да излезе от земна орбита и падна в Тихия океан.

 

Самият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин сподели мнение, че аварията на \"Фобос-Грунт\" може да се дължи на външно въздействие. Според тази теория в първите часове след изстрелването си космическият апарат може да е навлязъл случайно в обсега на американския радар на Маршаловите острови, който следял траекторията на астероид.

 

Излъчен от локатора импулс с мегаватна мощност, може да е повредил електрониката на \"Фобос-Грунт\", поради което станцията не е могла да задейства двигателя си.

 

От НАСА обаче са категорични, че на 9 ноември, когато е била изстреляна междупланетната станция, на Маршаловите острови не е бил използван радар. За подобни цели космическата агенция използва радари в Калифорния и Пуерто Рико.