Целта е да се повиши производителността на труда и да се подобри адаптивността на работещите...

70 милиона лева безвъзмездна помощ ще се отпуснат по Оперативна програма \"Развитие на човешките ресурси\" за квалификация на работещите и за насърчаване на заетостта. Схемите ще бъдат представени днес в присъствието на социалния министър Тотю Младенов.

Планира се част от средствата да отидат за квалификационни услуги и обучения на заетите в предприятията. Целта е да се повиши производителността на труда, да се подобри адаптивността на работещите  и да се удължи активната им трудова дейност. Крайният срок за подаване на проектни предложения по тази схема е 31 май. Ще се отпуснат средства и за повишаване на конкурентоспособността на безработни лица. Те ще могат да придобиват или повишават професионалната си квалификация. Ще им се осигурява и възможност за производствен стаж по специалността. Идеята е и да се подобряват уменията на нискоквалифицираните и възрастните работници.

По тази схема ще може да се кандидатства електронно, чрез Информационната система за управление на средства от Европейския съюз. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 30 април във всички областни бюра по труда. Необходимите документи за кандидатстване и по двете схеми са публикувани на интернет страниците на Агенцията по заетостта, на социалното министерство и на Единния информационен портал.