Новият текст беше представен от европейските и арабските държави в Съвета за сигурност на ООН

Русия отхвърли поредния проект за резолюция във връзка с обстановката в Сирия. Новият текст беше представен от европейските и арабските държави в Съвета за сигурност на ООН.

 

Опитите да се намери изход от сирийската криза досега не дават резултат, а само през последните три дни броят на жертвите сред цивилното население достигна 120.

 

Проектът за резолюция, представен от Париж, Лондон, Берлин и няколко арабски държави по принцип следва плана, предложен в края на миналата седмица от Арабската лига за уреждане на конфликта в Сирия. Планът предвижда президентът Башар ал Асад дасе оттегли от властта и прехвърли правомощията си на държавен глава на своя вицепрезидент.

 

Русия, която е съюзник на Сирия още от времето на студената война, заяви категорично, че отхвърля проекта за резолюция. Москва е против каквито и да било санкции, както и против налагането на оръжейно ембарго на Сирия, заяви руският представител в ООН.

 

Постоянният представител на Франция Жерар Аро изрази надежда, че \"споразумение по Сирия ще има до края на следващата седмица\", но призна, че Съветът за сигурност е парализиран по този проблем. Междувременно, заради ескалацията на насилието Арабската лига преустанови временно работата на своите наблюдатели в Сирия.