Глобиха магазин с 10 000 лева, в чиито складове са открити полски яйца..

Въпреки забраната, в магазините у нас продължават да се продават яйца от кокошки, които не се отглеждат хуманно и според изискванията на Европейския съюз.

 

От Агенцията по безопасност на храните вече наложиха глоба от 10 хиляди лева на една от големите хранителни вериги, в чиито складове са открити полски яйца от кокошки, отглеждани в недопустими условия.

 

Яйцата, които отговарят на изискванията, имат червен печат с името на производителя. Тези, които не отговарят, са белязани с червена точка.

 

Вкусовите им качества са едни и същи. Разликата е в цената. Търговските вериги плащат по-малко за яйцата от птицеферми, които все още не са изпълнили изискванията за отглеждане на \"свободни\" кокошки-носачки.
Българските производители на яйца обвиниха търговците в нелоялна конкуренция, защото подбиват цените на яйцата с незаконен внос от Европа.

 

До края на май всички птицеферми в България трябва да изпълнят изискванията на Европейския съюз за хуманно отглеждане на кокошките-носачки.

 

В противен случай яйцата от \"не свободни\" кокошки ще се преработват в суровини, които се използват в хранително-вкусовата промишленост и козметиката.