Студът е взел вече 70 жертви на стария континент...

Студеното време е водеща тема не само в България. Половин Европа - от Италия до Турция, е парализирана от минусовите температури. Студът е взел вече 70 жертви на стария континент. Най-студено в момента е в някои части на Русия. Там живакът падна до минус 45 градуса по Целзий. В Украйна е минус 30.

Италианските власти забраниха движението на тежки камиони по магистралите. Заради лошото време бяха отложени и няколко футболни срещи, сред които тази между Парма и Ювентус. Рекордни снеговалежи е имало в Корсика в Средиземноморието. Германските медии съобщават, че две възрастни жени са починали от студ. В украинската столица Киев училищата и университетите бяха затворени заради изключително ниските температури. Подобна е ситуацията и в северна Гърция, където термометрите паднаха до необичайните минус 16 градуса.

В Турция, заради лошите метеорологични условия товарен кораб потъна в Черно море. 11 моряци са паднали зад борда. Трима от тях са били спасени. Други 8 се водят за изчезнали. Най-тежка обаче е ситуацията в Русия. В много региони на страната са регистрирани минус 45 градуса по Целзий. Студеното време ще се задържи до края на седмицата, смятат метеоролозите. Те предвиждат, че в сибирския район Тива живачният стълб ще падне до минус 50.