Ниските температури и продължителното застудяване унищожиха почти на половина очакваната реколта...

Ниските температури и продължителното застудяване унищожиха почти на половина очакваната реколта от праскови, кайсии, грозде, смокини и киви. Най-засегнати от измръзванията са плодните дръвчета в Южен централен район.

 

Земеделските производителите там вече изчисляват загубите, причинени от суровата зима. Най-трудно понасят студа субтропичните овощни дръвчета. Затова и пораженията при тях ще са и най-големи, прогнозират от Института по овощарство в Пловдив.

 

При прасковите, нектарините и кайсиите непременно ще има частично измръзване за това, защото те понасят нормално минусови температури до около минус 15, -18 градуса. Какъв ще бъде процентът точно не може да се каже сега, но предполагам, че минимум едно 30-40% ще бъдат засегнати от тези сериозни студове.

 

Загубите от добива ще се отразят най-вече на стопаните, които отглеждат огромни овощни градини, като Красимир Кумчев от село Трилистник. Има 100 декара ябълки и още толкова с череши.

 

От опит твърди, че при подобни поражения застрахователите не поемат нищо. Голямото намаление на реколта обаче ще се отрази на крайната цена на плодовете, защото те няма да са в изобилие на пазара.
Недостигът на българска стока според земеделските производители тази година ще  увеличи допълнително вноса на плодове от Македония, Гърция и Италия, които и без това все повече превземат родните ни пазари.