Спасителни екипи издирват хора, затрупани под отломките на домовете си...

12 души загинаха при опустошителна буря, помела част от американските щати Илинойс, Мисури и Канзас. Повече от 100 са ранените. Нанесени са огромни материални щети. Само за няколко часа в района са били регистрирани 16 торнада. Скоростта на вятъра е била повече от 270 километра в час.

 

Спасителни екипи издирват хора, затрупани под отломките на домовете си. Срутили са се стотици сгради, дървета са изкоренени, има обърнати коли. Много райони са без ток заради паднали електропроводи.

 

Губернаторите на Канзас и Мисури обявиха извънредно положение. Най-тежко е положението в градчетата Бъфало, Брансън и Оук Рижд в щата Мисури, където е преминало торнадо. Вихърът е минал по главната улица на Брансън и е разрушил всичко на пътя си.

 

Градът се намира само на около 170 километра от Джоплин, където през май 2011-та година торнадо уби 160 души. Лошото време е заради сблъсъка между топъл фронт и студен, който се придвижва от Скалистите планини, казаха синоптици.

 

Те обясниха, че сезонът на торнадата обикновено започва през март, но не е необичайно това явление да се случи и по-рано през годината. Метеорологичната служба на САЩ съобщи, че силата на бурята намалява и вероятността да се образува ново торнадо е едва 5%.