Това се случи по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Тбилиси...

 

"За първи път след днешния разговор виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставките на газ", заяви премиерът Бойко Борисов в неделя след разговорите си в Грузия за транзит на компресиран втечнен газ през Черно море.

 

Министър-председателят допълни, че ако Грузия може да доставя газ до пристанищата във Варна и Бургас, те ще се работи активно за сключване на меморандум по този въпрос.

 

„Обсъждаме транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и към Европа", заяви от своя страна грузинският премиер Ника Гилаури.

 

Възможностите за доставка на азерски компресиран природен газ през Грузия по Черно море бяха обсъдени от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков през септември миналата година по време на визитата му в Тбилиси. 

 

Както бе съобщено тогава, Трайков е подчертал ползите и силните страни на този вариант - "по-гъвкав и икономически ефективен за пренос на по-малки количества природен газ, каквито са нуждите на България". Освен това той "не изисква значителни инвестиции в инфраструктура, което означава и по-малко разходи за реализацията му, в сравнение с алтернативата за втечнен газ".

 

Такава възможност бе лансирана от президента Георги Първанов през 2009 г., а по-късно бе решено "Булгартрансгаз" да създаде смесено дружество с азербайджанската ГНКАР за доставките на азерски газ с танкери по море в България.

 

 

Трайков бе отстранен от поста министър на икономиката заради провала на бизнес форума в Катар. В неделя стана ясно, че събитието струвало на данъкоплатците над 130 хиляди лева. Парите са платени от външното ни министерство. Справката е направена от дипломатическото ни ведомство за сайта Mediapool.

 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.