Това заяви турският премиер на среща на „Приятели на Сирия” в Истанбул...

Международната общност няма да има друг избор освен да подкрепи правото на сирийците на законна отбрана, ако Съветът за сигурност на ООН не реагира срещу репресиите в страната. Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган по време на среща на страните от групата „Приятели на Сирия".

 

На форума в Истанбул беше приета декларация, с която "Приятели на Сирия" обяви опозиционния сирийски национален съвет за "законен представител" на сирийците.

 

Ердоган бе категоричен, че Дамаск не е изпълнил нито едно от обещанията си, дадени пред специалния представител на ООН и Арабската лига Кофи Анан. Премиерът настоя Съветът за сигурност да поеме своята отговорност на фона на продължаващия твърд отказ на Русия и Китай да приемат каквато и да било резолюция срещу Сирия заради действията на режима.

 

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби също призова участниците в срещата да окажат натиск върху Съвета, за да предприеме спешни мерки спрямо режима на президента Башар ал Асад. Председателят на опозиционния Сирийски национален съвет допълни, че „Асад и приближените му  не искат да установят контакти с опозицията и да пристъпят към диалог".

 

От своя страна Дамаск остро осъди свикването на срещата „Приятели на Сирия" и обвини участниците в нея, че създават хаос с цел страната да бъде отслабена.