Дни преди Великден магистрална полиция започна проверки на автомобили, които превозват храни...

 

Масирани проверки започна магистрална полиция на автомобили и камиони, които транспортират храни към пазарите и големите вериги магазини. Причината е, че преди празниците са разкрити и затворени десетки нелегални кланици.

 

Далеч преди празниците са направени необходимите проверки на обектите, за които има информация, че разфасоват месо с неясен произход и без документи. Това, според полицаите, е ограничило организираното транспортиране на некачествени храни към магазините.

 

Глобите за такива за клане на животни в извън регламентирани места са много големи, затова превозващите животни предпочитат да ги водят в лицензирани кланици. Въпреки това има опити на дребни животновъди да припечелват по празниците.

 

Най-активни се оказали собствениците на агнета, които сами търсели пазар, но и прекупвачите на едро от две седмици обикаляли селата, за да спазарят добри цени.

 

При спирането полицаите изискват документ за произход на месото, а при транспортирането на живи животни - така наречения пътен лист, издаден от ветеринарен специалист. При съмнителни продукти органите на реда могат да сигнализират  в Агенцията по безопасност на храните за допълнителна проверка.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.