Най-евтино е месото на животинските пазари – 5-6 лева за килограм...
Ако пазаруваме от големи търговски вериги, агнешкото месо от бут и плешка, което ще сложим на гергьовденската трапеза, ще излезе доста по-скъпо от това за Великден.
Независимо от спада в цените на едро, данните на земеделското министерство сочат, че килограм от бут в големите вериги е поскъпнал с близо 1,20 лева и към момента се продава за 14,51 лева. Плешка пък можем да си купим срещу 75 стотинки повече за всеки килограм.
Ако пазаруваме от големите вериги, най-добре е да се насочим към целите агнета. По данни на министерството, единствено цените на този артикул са паднали с 60 стотинки, в сравнение с Великден.
Най-малка сметка ще платим, ако пазаруваме от малките търговски обекти и месарници. Там агнешкото е паднало с между 30 и 40 стотинки за килограм.
Двойно по-малко ще трябва да заделим, ако си купим агне от животинските пазари. Край Благоевград например, цената на килограм живо тегло варира между 5 и 6 лева. Ниските цени обаче не трябва да ни заблуждават, защото в теглото се включват и неизползваеми части от тялото на животното като копитата, например.
Стотици агнета и ярета са изложени за продан на животинския пазар край Благоевград. Най-търсената стока преди Гергьовден пристига в каруци, ремаркета и багажници.
И като на истински пазар, залаганията и пазаренето вървят с пълна сила. Словесните битки между продавачи и купувачи, разбира се, са за цената на агнешкото.
Репортер: Ваня Иванова
Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.