Екип на Нова ТВ провери как можем да се предпазим от подобни измами...

 

 

Продажба на опасни спортни стоки в интернет пресякоха криминалистите. Полицаите са установили, че стоките са фалшификати на известни марки. Произвеждани са в нелегален цех в Харманли и са продавани чрез търговски сайт с домейн  "eu".

 

За производството на стоки са използвани опасни за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество. Материалите са забранени с директива на Европейския съюз, тъй като могат да предизвикат трайни увреждания на кожата.

 

С безобиден текст, малко усмихнати рекламно лица и непретенциозен дизайн, сайтът е продавал опасните стоки. На обикновените потребители е трудно да се ориентират къде се крият подобни опасности, но все пак има някои маркери, които могат да ни покажат, че става дума за измама.

 

Първото най-важно нещо е цената. Ако нещо е с под 10% под цената в стандартните магазини, значи има някакъв проблем.

 

Измамниците в интернет търсят популярни думи за имена на сайтовете си, които лесно да бъдат откривани от търсачките Те използват готов или безплатен софтуер за сайтовете си, заедно с леснодостъпни домейни.

 

В случай обаче, че все пак се подлъжем и купим, не трябва да забравяме, че в интернет или не, имаме нашите потребителски права.

 

Съгласно европейското законодателство, стока, закупена онлайн може да бъде върната до 7 дни, напомнят специалистите. Преди да пазаруваме, хубаво е да погледнем във потребителските форуми, където се обсъждат качествата на този или онзи онлайн магазин.

 

По първоначални сметки дневният оборот от незаконната търговия надхвърлял 5 000 лева.

 

Репортер: Данаил Глишев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.