Срокът за получаване на фактурите в София е 5 юли...

Около 700 лева ще бъде средната изравнителна сметка за парно и топла вода за изминалия отоплителен сезон. Това сочат първоначалните данни на Асоциацията на топлинните счетоводители. Сумите ще са почти същите, както тези от миналогодишните изравнителни сметки, въпреки студената зима.

 

Срокът за получаване на фактурите в София е 5 юли, но някои от клиентите, чиито топломери вече са отчетени, ще получат сметките си още тази седмица.

 

10% от абонатите в страната не са допуснали служителите на фирмите за топлинно счетоводство в домовете си. Те трябва сами да потърсят фирмите за трети отчет и съответно - да го заплатят. Средната сума за това е между 12 и 15 лева за три топломера в жилище, което е най-често срещаният случай.
Ако имаме съседи, чиито уреди не са отчетени, това неминуемо ще се отрази и на сметките на изрядните абонати.

 

„Това е задължително, защото сметката е една за етажната собственост - тоест - ако сега някой не е бил отчетен, топлинният счетоводител ще изготви сметката, ще я даде на етажната собственост, след което някой ще установи, че не е бил отчетен. Има, разбира се, много такива случаи, ще поиска отчет и ето - стигаме до преработка на сметката и това са случаите, в които гражданите са недоволни, защото винаги харесват първата сметка и ако се наложи второ, трето преизчисление, това създава едно некомфортно чувство за потребителите", обясни Ася Ангелова от Асоциацията на топлинните счетоводители.