За масите на открито ще се плаща почти двойно повече...

Бизнесмените в Пловдив скочиха срещу общината заради драстичното повишение на наемите и таксите за тротоарно право. Най-засегнати са търговските обекти и заведенията в централната част на града, защото за тях таксата за откритите площи, които ползват, скача с 80%.

След като държавата забрани тютюнопушенето в заведенията, това е втори икономически удар за ресторантите в Пловдив. За масите на открито ще плащат почти двойно повече - 20 лева на квадратен метър, вместо досегашните 12.

Над 100 заведения са фалирали миналата година в Пловдив. Собствениците на ресторантите се притесняват увеличението на таксите да не доведе до нова рецесия.

Само преди година таксите за местния бизнес бяха намалени наполовина от предишното управление заради кризата. Сега общината се надява да увеличи приходите в хазната и да разшири пешеходната зона в центъра, тъй като смята, че заведенията сами ще бъдат принудени да приберат част от масите.

„Не забравяйте, че още в началото на годината кметът пое ангажимент към ресторантьорите и им каза, че ако те си изплатят задълженията, ще останат на същите цени, но голяма част точно в бялата зона, 1/3 от задълженията не са изчистени и затова върнахме старите цени", каза Розалин Петков, зам.-кмет по стопанската дейност на Община Пловдив.

Близо 390 хил. лева дължат ресторантьорите на Общината.

Заведенията в центъра на града са задължени до няколко дни да премахнат шарените тенти, а на тяхно място да поставят бели чадъри.

Саксиите и огромните кашпи, с които са оградили търговските си площи, също трябва да бъдат премахнати от пешеходните зони.

Репортер: Благой Бекриев