Очакванията са тази година цената на розовото масло да достигне 6 хил. евро за килограм...
Розоберът приключи. В края му производители и специалисти от Розовата долина отчитат най-добрата реколта от години насам.
Добивите са с близо 40 % по-високи от миналата година, а средната изкупна цена за килограм розов цвят скочи с около лев и достига до 2,70. От 3 тона цвят се прави килограм от прочутото розово масло.
На богата реколта – между 450 и 500 килограма средно от декар, се радват розопроизводителите в Казанлъшко. За добрите добиви благоприятно повлияли обилните валежи и хладното време в периода на цъфтеж на маслодайните рози.
Филип Лисичаров е потомствен розопроизводител и розопреработвател. В раойна на село Търничене, той отглежда 500 декара насаждения с биорози, които не се третират с химически препарати. И той, като мнозина други, от години очаква да бъде приет закон, който да регламентира правилата в производството на розов цвят и розово масло.
„Нашето българско масло е уникално и е най-качественият продукт, който България някога е имала, който светът някога е имал, и затова ми е болно, че не се обръща достатъчно внимание на този продукт и на тази тема", каза Лисичаров.
Очакванията на производителите са тази година цената за килограм розово масло да достигне 6 хил. евро. Над 99 % от него се изнася за нуждите на луксозната парфюмерия и козметика. Въпреки конкуренцията на други страни, според специалисти, българското розово масло е предпочитано на световния пазар. Причините били, че селектираните и отглеждани у нас рози, както и природните условия му придавали уникални характеристики.
„В Япония в момента се правят много хранителни добавки за подобряване здравето на японските граждани и изключително рецептурата е с българско розово масло, тъй като то е много богато, съдържа в себе си някъде около 280 химически съставки", каза проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етеричномаслените култури - Казанлък.
През последните години на основата на българско розово масло в Германия пък разработват противоалергични лекарства.
Репортер: Десислава Младенова