Това съобщи социалният министър Тотю Младенов...

 

От следващия месец  наетите по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" ще получават с 90 лв. по висока месечна заплата. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов, в родопската община Неделино.  

 

По думите на министър Младенов по програмата до момента в страната  работа са започнали  на над 30 хил. трайно безработни.

 

„В разстояние на една година им се поема заплатата плюс осигуровките. И най-новото, което лично исках да го кажа пред кмета. Тези над 30 хил. души, назначени по Оперативната програма, вместо да получават минималната заплата, ще получават 380 лв.".

 

Допълни, че избрал да съобщи добрата новина в Неделино, тъй като тук местната власт успяла да защити огромен брой работни места по програмата - над 720. Това на практика сложило край на безработицата в общината. Катя е сред  новозназначените. Обяснява, че била без работа повече от 10 години. 

 

„Работодателите не искаха да ни взимат, защото, като ни видят на колко сме години – 60-годишни - и не искат да ни взимат на работа. Ние не можем другаде никъде да идем, освен тук по програмите. Изнемогвахме за всичко изнемогвахме", каза тя.

 

Допълва, че години семейството й живеели с около 100 лв. на месец. Сега освен нея, работа по програмата започнали съпругът и снахата й.

 

Репортер: Анелия Веселинова