Ще ни забранят ли да си купим нов апартамент, ако не плащаме здравни вноски?

С репресия хората няма да бъдат накарани да си плащат вноските, а с подобряване на здравните услуги. Това заяви в "Здравей, България" икономическия експерт Мика Зайкова.

 

Над 1 милион българи нямат здравни осигуровки. Твърдението е на здравния министър Десислава Атанасова. По тази причина от известно време има най-различни идеи как това да се промени тази негативна тенденция.

Преди няколко дни обаче депутатите одобриха на първо четене следната промяна в Закона за здравно осигуряване - българите със здравни задължения да не могат да сключват сделки по прехвърляне на имущество.

„Към досегашните съществуващи изисквания трябва да се допълни и едно удостоверение от НАП, че сме платили здравните си осигуровки", поясни за „Здравей, България" депутатът от ГЕРБ Станка Шайлекова.

Тя допълни обаче, че издаването на новия необходим документ струва пари.

„Новото, което ние въвеждаме е допълнение и на досега действащото законодателство – съгласно чл. 264 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс, и в момента, когато се извършва сделка при прехвърляне на вещни права върху недвижимо имущество и при прехвърляне на собственост върху моторни превозни средства, задължително се изисква писмена декларация, с която да представите, че нямате непогасени задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски", обясни Станка Шайлекова и допълни, че документа от НАП ще удостовери, че сме лоялни към държавата.

Според икономическия експерт Мика Зайкова обаче, документът за здравното осигуряване няма нищо общо с лоялността към държавата:

Моята лоялност към държава се изразява в това, че аз си плащам данъците и таксите. Здравните осигуровки може да са задължителни, но не са лоялност към държавата."

Мика Зайкова се обърна с въпрос към депутата на ГЕРБ как трябва да се процедира при следния казус:

„Аз работя и от заплатата ми се удържа част от здравните осигуровки. Моят работодател обаче е някакъв като Захариев и не плаща. Изведнъж аз имам страшна нужда да направя нещо с някаква моя собственост, за да мога да си покрия някакви други неща и аз не мога да го направя, защото моят работодател не спазва изобщо законите."

Според Станка Шайлекова законодателството вече е уредила този проблем:

„В чл. 264 ал.4 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс се казва, че ако не можете да си платите осигуровките, те ще ви бъдат удържани при сделката. Така че за това е помислено."

Според Мика Зайкова обаче, до сделка няма как да се стигне, тъй като няма как да бъде представено удостоверението.

 

Тя даде и втори пример: „Аз съм самоосигуряващо се лице, което в момента е много затруднено и иска да продаде старата си кола, за да си покрие здравни и всякакви други осигуровки."

Мика Зайкова допълни, че предложението нарушава член от Конституцията, касаещ частната собственост:

„Вие нарушавате Конституцията. Не можете да ме спрете, след като съм си платила данъците, да ми кажете какво да правя с моята частна собственост."

Станка Шайлекова коментира, че дадените примери са частни случаи, от които има изход.

 

В спора се включи и здравният министър Десислава Атанасова. Целия разговор в студиото гледайте във видеото.