Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е научила за уволнението си от медиите...

Oколо 200 съдии, адвокати и граждани излязоха на безпрецедентен протест. Повод стана уволнението на председателя на Съюза на съдиите - Мирослава Тодорова. Магистрати от София и страната отложиха делата си в подкрепа на Тодорова.

Вчера висшият съдебен съвет я уволни дисциплинарно, заради бавене на дела. Това е същото провинение провинение, за което Мирослава Тодорова вече беше наказана с намаление на заплатата. Решението на съвета предизвика бурни реакции в цялата правораздавателната система.

За първи път в историята на демократична България съдии, прокурори и адвокати излизат на протест. Над 200 магистрати оставиха делата си през днешния ден и вместо да раздават правосъдие в съдебните зали, предпочетоха да търсят правосъдие за техен колега.

Магистратите събраха подписка, с която настояват членовете на Висшия съдебен съвет да отменят решението си и незабавно да подадат оставки. Те посочиха, че „целта на този протест е хората, които взеха това решение да видят реакцията на обществото и гилдията и ако могат, да се засрамят". Освен това Висшия съдебен съвет е нарушил една от основните разпоредби на правото, казват съдиите.

„Има тежки юридически проблеми по това решение. Да я наказват по едно и също нещо – нарушен е римският принцип", каза Теодора Стамболова от ВКС.

Правозащитниците от Българския хелзинкски комитет пък бяха категорични, че решението за дисциплинарно уволнение на Мирослава Тодорова е взето под натиска на властта

По-рано днес правосъдният министър Диана Ковачева призова ВСС да намери начин да преразгледа решението си.

 

Оказа се също така, че Тодорова все още не е официално осведомена за уволнението си. Тя е научила за това от медиите.

 

Подробности вижте във видеото.