Как се интерпретира текста "въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности"?

Светият синод и синдикатите остро разкритикуваха текст в Проектозакона за детето, подготвян от социалното ведомство. Той предвижда закрила на децата при въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

Според синдикалисти и духовници, новите разпоредби ще задълбочат бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца.

В ябълка на раздора се превърна следният текст от Проектозакона за детето:

„Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”.

А ето какво точно притесни владици и синдикати:

„Църквата се опитва да каже – не ни пробутвайте крайно либерални, вредни за децата закони, които вместо да акцентират върху духовното развитие, да ни се пробутват неща, които отнемат правата на родителите, рушат семейните традиции и се опълчват срещу традиционните вероизповедания”, каза Десислава Панайотова, богослов, в студиото на „Здравей, България”.

„Ние сме против това и против синдикатите да се причисляват като нещо опасно и порочно, което може да навреди на детската същност”, каза Юлиян Петров от КТ „Подкрепа”.

Според експерти текстът от закона може да се тълкува и по друг начин:

„Тук става въпрос за следното – това е да се спре въвличането на деца в секти, в незаконна религиозна дейност. Това словосъчетание „политическа, религиозна и синдикална дейност” е взето от конвенцията за закрила на детето”, каза Георги Богданов от организацията „Национална мрежа за деца”.
 
Оказва се обаче, че точно в същата формулировка този текст съществува в закона за детето още от 2000 година. Освен че в този си вид текстът съществува от 12 години, дори не е ясно ще бъде ли приет въобще.

Защо тогава реакциите идват толкова години по-късно – вижте във видеото.