За някои работници това е надежда. Други остават скептични и с чувството, че са излъгани

Работниците в Оловно-цинковия комплекс в Кърджали приемат с надежда търга, на който трябва да бъдат продадени 50% от комбината. Те се надяват, че това ще даде реална възможност да се появи инвеститор, който да възстанови производството в завода. А и най-накрая да си получат заплатите, които чакат от месеци.

Наддаването започва на 13 август, а първоначалната цена е 8,307 млн. лева.

Близо половин година след началото на края на Оловно-цинковия комплекс в Кърджали, в него са останали едва една трета от служителите. От над 600 работници в ОЦК през март сега са останали едва 200, а обявата за продажбата ги разедини в очакванията им да бъдещето.

„Аз гледам по-оптимистично на нещата, тъй като предполагам, че ще го вземе някоя от фирмите, която има интерес да развива цветна металургия”, каза Стефан Атанасов, работник в ОЦК, синдикат „Защита”.

„Разпродажбата на парче мен специално ме плаши. Това означава, че тъй като самостоятелни единици не могат да работят, това означава вече край на ОЦК”, каза Белю Стайков, бивш работник в ОЦК, КНСБ.

Вариант заводът да заработи отново е земята и сградите да бъдат купени от същата фирма, която е придобила огромна част от оборудването на завода преди месец. Дори и така обаче бъдещето е неясно.

„Там ще трябват много средства и не знам този бъдещ инвеститор, ако такъв се намери и мисли да пусне ОЦК, как ще постъпи”, каза още Стайков.

И напусналите ОЦК, и все още работещите са без заплати половин година, въпреки нееднократните уверения, че надежда има.

„Аз от тука нататък не вярвам вече на нито един министър. Това бяха в рамките на два месеца, през една седмица, обещания. Намерихме един инвеститор, след това намерихме друг инвеститор, изчакайте още малко, изчакайте месец. Това е такова психическо натоварване, специално и за мен, и за работниците, защото ние останахме излъгани”, сподели Атанасов.

Търгът за половината от ОЦК трябва да приключи до 13 септември. Ако не се намери купувач, комбинатът ще стане собственост на една от банките-кредиторки, която след това отново ще го обяви за продажба.

Репортер: Димитър Иванов