Размерът на парите за майчинство, оказа се, не е на дневен ред в момента

Пенсиите се увеличават с над 7% от догодина, а бюджетните заплати – още този октомври. Това съобщи във Варна финансовият министър Симеон Дянков.

Пенсиите ще нарастнат с поне 7,3%, защото толкова е инфлацията у нас, обясни Дянков.

„На всички с определен процент и на по-бедните пенсионери с по-висок процент. Уверявам ви това законно може да стане, има начини и точно това ние ще предложим да стане”, уточни той.

Какво се получава, когато обърнем процентите в левчета? На пенсия от 141 лева, увеличението е с малко над 10 лева. За някои пенсионери, само лекарствата им възлизат на около 100 лева месечно.

Дали държавните служители ще са по-доволни от пенсионерите, ще е ясно през октомври.

„Началниците на отдели, директорите ще получават по новото разписание по 1300 до 1800 лева. Доста стабилни заплати. Точно затова искам да ги направим прозрачни, всичко това да се види. По закон от 1 август трябваше това да стане в министерствата, а до края на октомври трябва да стане при така наречените второстепенни разпоредители”, каза Дянков.

Размерът на парите за майчинство, оказа се, не е на дневен ред в момента.

„Не виждам защо точно сега трябва да се говори за увеличение на майчинските, при положение, че бюджет 2013 ще влезе в края на септември”, допълни финансовият министър.

 

Какво каза премиерът Бойко Борисов по темата - вижте във видеото.



Репортер: Искра Урумова