Митрополит Николай отново се обяви против сурогатното майчинство

Скандалът с малката Йоана беше коментиран и от пловдивския митрополит Николай, но като аргумент срещу сурогатното майчинство. Той се обяви твърдо против това една жена да износва бебето на друга и определи такива деца като „непълноценен продукт”.
    
Митрополит Николай уточни, че изразява частното си мнение, основано на позицията на Църквата по въпросите за раждането.

„Каква е разликата между несретната жена, чието дете е било предложено за продажба в сайта "БГ мама", и  бъдещите майки, които ще продават "сурогатните" си деца на законно основание”, попита митрополитът и напълно отхвърли варианта една жена да износва детето на друга.

„Според тълковния речник на българския език "сурогат" означава "продукт, който е непълноценен заместител, ерзац". Това не е майка, а непълноценен заместител-ерзац”, на мнение е пловдивският митрополит.

За много жени, обаче, това би бил единственият шанс да прегърнат собствено дете. Такъв е случаят и с Искра и съпругът й.

Тя не отхвърля възможността да има случаи, в които става въпрос за търговия, но според нея, ако нещата са законово регламентирани, случаите от подобно естество значително ще намалеят.

Според митрополит Николай обаче детето, което е износено от друга майка, „няма да е дете, а непълноценен продукт”.  

„Кажете ми, ако днес приемем "сурогатното майчинство", как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, продажбата на бели робини, трафика на хора? С какви аргументи? Че то принципът е един и същ”, убеден е митрополит Николай.

И Искра, и митрополит Николай са на едно мнение, че сурогатното майчинство не вълнува цялото общество. Днес узаконяването му е на етап от първо за второ четене в Народното събрание.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Рада Богданова