Представители на гражданските организации ще блокират ключови кръстовища

Расте напрежението между протестиращите срещу новите правила за паркиране в София и Общинския съвет. След като стана ясно, че не се предвижда отмяна на винетките за живеещите в центъра, гражданите предупредиха, че от тази вечер ще преминат към гражданско неподчинение.

 

Още преди началото на заседанието на Общинския съвет започна протест срещу наредбата за паркирането. Той беше оглавен от ВМРО и "Атака". По-късно днес се очаква представителите на гражданските организации да блокират ключови кръстовища в столицата.

 

На последните обсъждания преди утрешното заседание на Общинския съвет, стана ясно, че основните правила за платеното паркиране остават.

 

Приходящите в синята и зелената зони ще плащат съответно по две и по един лев за час престой. Живеещите ще трябва да си купят винетки съответно по 150 и по 100 лева на година.

 

Без отзив остана искането по дело на гражданско движение "ДНЕС" срещу цялата общинска наредба, новите правила да се отложат до решението на съда. Засега остава гратисният период до края на септември - за живеещите в центъра - да не плащат за винетки.

 

Междувременно в четвъртък на извънредно заседание Общинският съвет ще гласува и предложения на гражданите - след тяхната намеса се оказа възможно в платените зони на всеки 50 да се предвиждат не по две, а по три места за хора с увреждания.

 

Отпадна и необходимостта да носят цял куп документи, включително бележки за платени местни данъци и битови сметки.