Често се налага шофьорите да усмиряват непослушните деца

Хиляди деца пътуват всеки ден до друго населено място, за да учат. Само в община Монтана 260 ученици изминават десетки километри, за да стигнат до класните стаи. Два дни след началото на учебната година, наш екип провери безопасно ли е да се пътува с училищен автобус в малките населени места.

Точно в 6.30 ч. сутрин ученическият автобус взима придружаващия учител от автогарата в Монтана и тръгва за селата, за да вземе учениците. Децата от три села разчитат на този автобус, за да стигнат до средищното училище в село Смоляновци.


Шофьорът Живко Генадиев кара училищния автобус от 5 години и никога не е имал инцидент на пътя или проблеми с превозното средство. Той споделя, че „по два пъти в годината автобуса минава на технически преглед. Проблеми никога не съм имал, освен като изключим зимата.

Зимният период понякога ми се е случвало да закъсам. На мен ми е мъчно, на децата весело”. Живко споделя още, че понякога се налага да „ги помирявам като се сбият помежду си. Опитвам се и да им обясним защо не бива да стават, трябва да си е закопчал колана, не само да му се карам, а да го накарам да разбере защо това е необходимо за неговата безопасност”.


Всички деца са инструктирани как да пътуват безопасно, но винаги са под зоркия поглед на придружаващия ги учител, докато и последното дете не прекрачи училищния двор.


Повече информация гледайте във видеото.
Репортер: Биляна Борисова