Въпреки въведена забрана тежкотоварни камиони минават всеки ден през село Браниполе...

Жителите на пловдивското село Браниполе готвят бунт. Хората протестират срещу това, че тежкотоварни камиони отново преминават през селото им, въпреки въведената забрана. Масово шофьорите отказвали да се движат по специално направения обходен път, тъй като губили време и изразходвали  повече гориво.

Всеки ден през селото минават по 10-20 тежкотоварни камиона, за да стигнат до кариерата над Белащица. Забраната за движението им през населеното място е въведена преди десетина години, но ограничението не спира шофьорите, тъй като контролните органи рядко заставали на пътя да следят за нарушители, твърдят местните жители.

Имаше знаци и сега те са откраднати. Аз се обаждам на 112 три-четири пъти и на 10-ти септември се обаждах последно да вземат мерки. Забранителни знаци за товарни автомобили над 8 тона имаше. Има път специално за товарните камиони. Това нещо не се спазва, защото от там като минат, ще направят 4-5 километра повече, а от тук им е направо към кариерата”, обясни Спартак Пеловски, жител на селото.

Безпокойството на хората е заради честите инциденти с камионите. Те все още си спомнят последния случай, когато шофьор уби на място две момиченца.

Жителите се оплакаха, че целият асфалт и къщите са напукани заради преминаващите товарни автомобили. Някои предлагат да бъдат направени „легнали полицаи”, за да не карат толкова бързо шофьорите на камионите.

Шофьорите на тежките камиони признават, че минават през селото само в краен случай, и то когато бързат.

Кметът на Браниполе – Златка Манолова, вече четвърти месец чака Областното пътно управление да си свърши работата, отговор обаче все още няма.

„Особено сега в навечерието на започване на учебната година определено е обезпокоително и определено се учудвам на липсата на бързи и адекватни мерки”, обясни кметът.

И докато екипът на Нова ТВ още е в Браниполе, хората с притеснение споделят и за друг голям проблем. Кофите за смет пред домовете им са стари и изгнили, а общината отказва да им достави нови, въпреки че са редовни данъкоплатци.

От Община Родопи ни отговориха, че в момента не могат да закупят нови кофи. Банковите им сметки са блокирани заради дългове от над 15 милиона лева.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев