Две шествия бяха организирани в Деня на независимостта...

В Деня на независимостта участници в няколко различни протеста се сляха по улиците на София. Пред Министерския съвет и Президентството се срещнаха едно политическо украсено шествие и гражданска демонстрация.

 
Със скандирания „Оставка” и „Счупи оковите” хиляди протестиращи, организирани от партията на евродепутата Слави Бинев „ГОРД”, преминаха по централни столични булеварди.
 
Шествието се спря за около 30 минути пред Министерския съвет, за да чуе думите на лидерите на формацията.
 
В съседство – пред Президентството, граждански организации направиха свой протест.  Със сходни искания - по-високи доходи, по-ниски цени на ток, вода, парно, горива и... оставки. На него се събраха около 30-40 души, на които се наложи да изчакат по-голямото шествието да премине. 
 
„Когато е граждански протест, хората не го подкрепят, а само, когато е политически и някой ще им даде по 40-50 лева - пари, които са излезли от техния джоб”, коментира един от организаторите на гражданската демонстрация Янко Петров.
 
Гражданските организации обаче се заричат, че няма да се откажат, въпреки слабия интерес на хората, които, според тях, са обезверени и демотивирани. Те дават на управляващите конкретни предложения в различни сфери и, ако не бъдат чути, обещават да се обърнат към европейските институции.
 
Репортер: Марина Стоименова