Руска гражданка установила, че закупеното от нея жилище е обявено за публична продажба...

За поредна некоректност на български строителни фирми спрямо чужди граждани съобщават кореспондентите на Новините на Нова от Бургас. Руска гражданка закупила апартамент в Созопол. Сумата плаща на равни вноски. След последната, вместо да получи нотариален акт за собственост на жилището си научава, че то е обявено за публична продажба, тъй като инвеститорът го е ипотекирал, а не плащал задълженията си към банката-кредитор.

Людмила Чиркова е от Санкт Петербург, строителен инженер. През лятото на 2009 година идва у нас, за да си избере жилище, в което да живее постоянно. Харесва апартамент в Созопол. В предварителния договор със софийската фирма „А.И. С.- 3” е записано, че за 39 квадратни метра с общите площи, заедно с племенницата си трябва да платят 35 хиляди евро

„Изпратиха ми предварителния договор, този предварителен договор го прочетохме, племенницата ми, която е съсобственик го занесе на юристи, за да се консултира с тях. Те не откриха никакви криминални забележки. Ние започнахме да плащаме в съответствие с този договор. Там срокът за плащане бе разделен на пет равни вноски. И по силата на този договор ние изплатихме цялата сума. Последната вноска бе през януари 2011 година”, обясни потърпевшата Людмила Чиркова.

По силата на предварителния договор фирмата, представлявана от Антонио Иванов и Иван Величков, трябвало в рамките на 30 дни да прехвърлят собствеността на Людмила. Това обаче не станало.

Опитвахме се да се свържем с фирмата, но не успяхме. През цялото време от офиса ни отговаряха - ръководството е в чужбина”, обясни Людмила.

През юли миналата година Людмила пристига на място, за да разбере от съседи, че апартаментът й е ипотекиран от строителната фирма. Неуспешни се оказват опитите й за среща с представители на фирмата. Тогава наема български адвокати. За да бъдат избегнати дела, адвокатите на Людмила опитват извънсъдебно решаване на спора със строителната фирма. Близо година се провеждат телефонни разговори и срещи с единия от собствениците Антонио Иванов. Стигнало се до насрочване на ден и час за изповядване на сделка пред нотариус.

„Стигна се до изработване на проект на нотариалния акт за прехвърляне, оформяне по нотариален ред, както е изискването на закона, т.е. сключване на окончателен договор, което ще направи пълноправни собственици тези две руски гражданки”, обясни адвокат Димитрина Радева.

Впоследствие обаче бива установено, че готовност за тези действия изобщо не е имало, а Антонио Иванов е бил с ясното съзнание, че имотът има наложен запор.
 
В началото на това лято Людмила разбира, че имотът й е обявен за публична продажба от частен съдебен изпълнител заради това, че строителната фирма не е покривала вноските по кредита си към банката. Заварва апартамента си без мебели.

„Голямата трагедия за мен е това, че за да купя този апартамент, аз продадох стаята, която притежавах в жилищен квартал и сега няма къде да живея”, разкри Людмила.

Адвокатите й са подали жалба в Районна прокуратура Бургас да образува наказателно производство срещу виновните лица за извършена измама.

Подробностите за случая ще намерите във видеото.

Репортер: Цеца Алексова