Причината е денонощното обгазяване от общинското сметище на Пазарджик

Жителите на пазарджишкото село Капитан Димитриево заплашват с жива верига и блокада на главния път Пещера - Пазарджик. Протестът им е заради денонощното обгазяване, на което са подложени от близкото сметище на Пазарджик. Местното население твърди, че отровният дим, който се носи над селото им, е причина много от хората да страдат от злокачествени заболявания.

Като истински ад описват живота си хората в Капитан Димитриево. Десета година вече общинското сметище на Пазарджик, на което изхвърлят боклуците си 31 селища, редовно ги обгазява. Отпадъците, сред които има и токсични, горят всеки ден. Вятърът носи дима към къщите им. Миризмата, която и екипът на Нова ТВ усети, е тежка и задушлива.

„Лошото е, че и ние не знаем какво дишаме, но определено не дишаме нещо хубаво, защото децата ни често боледуват, кашлят”, сподели Ани Кутарова и допълни, че не могат да простират навън.

Наскоро докторът в селото констатирал, че всеки втори умира от злокачествено заболяване.

Експертите успокояват, че пушекът е безопасен, докато е бяло-сив. Черният дим обаче съдържа и сажди, серни окиси и е възможно да е токсичен. Регионалната екоинспекция обаче досега не е правила замерване на въздуха. По техни думи – защото досега не е имало точно такъв вид дим.

Сметището не отговаря на изискванията. Експлоатацията му е трябвало да бъде прекратена още през 2009 година. Използването му обаче е продължено, защото още не е изградено новото депо. То ще готово след две години.

От екоинспекцията многократно са правили предписания на Община Пазарджик за сметището, което всеки ден гори, но нито веднъж досега не са глобявали Общината, тъй като тя е изпълнявала предписанията в срок.

Хората в селото не вярват местните институции да се справят с проблема. Затова се обръщат към държавните мъже с молбата да помогнат на селото да оцелее.

Репортер: Благой Бекриев