Те се тренират в базата в Берковица и полицаите разчитат основно на ловните им инстинкти

Полицейските кучета са едни от основните помощници при работата на служителите на МВР. Те се обучават в най-голямата база–развъдник на полицейски кучета в Берковица. Годишно през базата преминават приблизително по 60 четириноги.


Кучетата се използват за работа от полицейските и граничните служби. Немската овчарка Роки е само на две години, но вече успешно се справя с откриването на взривни вещества.


Инспектор Станко Ставров е инструктор и твърди, че „едно специализирано куче е способно за минути или секунди да открие даден тип субстанция, която ако се ангажират служители на полицията, ще отнеме много по-дълго време”.


Добре подготвеното куче може да открие и малки количества наркотик, дори той да е скрит изключително добре.


За да се справя с трудните задачи обаче кучето трябва да си партнира със своя водач, който също се нуждае от сериозна подготовка.
Не всеки полицай може да бъде водач на кучето. Изисква се много голяма отговорност, да се грижиш за животното, да го обучаваш.

Много от тези неща стават и извън работно време”, разказва инспектор Ставров.


В базата в Берковица се подготвят и патрулни кучета, обучени да търсят по следа, и да обезвреждат и залавят престъпници.


Обучението на четириногите протича във вид на игра. Никога не се прилага насилие. Методите са изцяло позитивни като се разчита на ловните инстинкти на животните и изостреното им обоняние. А след успешно изпълнена задача кучетата винаги получават поощрение от своя водач.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Биляна Борисова