Причината е в сушата, заради която картофите осен малко, са и дребни...

В един от най-големите райони на картофопроизводство у нас - Смолянският, земеделците отчитат рекордно ниски добиви. В края на септември е отчетен среден добив, който е близо с 60% по-нисък от миналата година.

Костадин разказва, че се занимава с картофопроизводство повече от 20 години. Ниската изкупна цена на картофите през последните две години го накарали тази пролет да засади само 3 дка. Разтревожен допълва, че не помни досега да е изваждал толкова малко картофи.

Предишните години - тройно, според тази година. От 3 дка. до един тон”, разказа Костадин. Допълва, че си обяснява рекордно ниската реколта със сушата. Заради нея, освен че са по-малко, картофите са и много по-дребни.

Това по думите на Костадин довело до парадокс - в села като Момчиловци хората си купували картофи за консумация, въпреки че са едни от най-големите производители в региона.

С разочарование допълва, че имал списък с хора от цялата страна, които искали да си купят от неговите картофи. Той обече вече нямал за продажба. А за първи път от години, цената покривала разходите.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Анелия Веселинова