От общината се притесняват, че свлачището почти е достигнало панорамния път

Свлачището край Кранево, създало реално опасност за живота на хората там през почивните дни. Все още има автомобили, които са блокирани от свличането на земните маси.


Разчистването ще започне едва след като бъдат отпуснати пари от постоянната комисия за бедствия и аварии към регионалното министерство.


Междувременно остават притесненията и дали няма да поддаде панорамният път.


Земята по брега между Златни пясъци и Кранево вече е привидно спокойна, но никой не знае докога. Колите, заклещени в капана на свлачището засега остават там – докато от „Геозащита” не разрешат да започне почистването на района.


Според Атанас Стоилов, кмет на Община Аксаково „шест микросвлачища, които явно във времето от януари месец, когато бяха големите дъждове, явно са се съединили. Оттам е станало и всичко това, което виждаме в момента”.


В краен случай блокираните коли щели да бъдат извадени по море с баржа, успокоява кметът. И днес служители на общината обикалят вилите, за да не допуснат присъствието на хора в тях. По брега обаче хора има.


Най-голямото притеснение на кмета е, че свлачището вече е наближило много панорамния път. „Остават 50 метра, преди беше повече от 130 метра далечина. Това донякъде става проблем, защото при едно прекъсване се отцепва целия район”, твърди Стоилов.


Затова като най-спешна мярка от общината предлагат довършването на обходния път през село Осеново. Кога ще започне укрепване на района, ще кажат от регионалното министерство.


Повече по темета може да гледате във видеото.


Репортер: Искра Урумова