Най-много органи се даряват в Испания и Хърватска

Страната ни вече се нарежда на едно от последните места в Европа по дарени органи и трансплантации, отчитат специалистите.


Около хиляда българи чакат донор, а броят им расте с всяка година. За сравнение, в Европа общо около 56 хиляди души имат нужда от животоспасяващ орган, но трансплантациите в повечето страни надхвърлят многократно тези у нас.  


13-годишният Мартин е един от десетките българи с тежко сърдечно увреждане, но е сред малцината щастливци, които получават шанс за живот с ново сърце. Трансплантиран е преди три години и сега момчето твърди, че се чувства добре.


Майката на Мартин – Весела Настева обяснява как се е разболяло детето й. „Нашето дете беше напълно здраво, но вследствие на инфекция получи това заболяване – кардиомиопатия. Това е болест, която поразява сърдечния мускул и нейното развитие е еднопосочна, не се повлиява от лекарства и единственият начин като лечение е трансплантацията”, обяснява Настева.


Мартин получава новото сърце от  6-годишното момче, загинало след инцидент. Родителите дариха органите му и така спасиха живота на четирима души.


Проф. Никола Владов – национален консултант по трансплатология заяви пред камерата на Нова: „Моят призив е да се даряват органи... когато има пациенти и когато им се предложи да се даряват органи – хората да не се колебаят и да го правят. Това спасява, ако донорът се реализира изцяло – четири живота”.


У нас, обаче, от началото на годината са присадени органи от трупен донор едва на 8 пациенти, сочи справка на Агенцията по трансплантация.
По думите на Владов най-доброто ниво е в Испания - 34 донора на милион. „Следват Хърватска, които станаха с около 30 донора, така че в това отношение сме – бих казал, на последно място”, твърди още проф. Владов.


Междувременно, всяка година броят на пациентите, които се нуждаят от животоспасяващи трансплантации, расте. В момента у нас чакат около хиляда души. 30 от тях се нуждаят от трансплантация на сърце, а около 900 – от нов бъбрек.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска