Жителите на с. Овчарци дължат близо 8 хиляди лева на старото ВиК дружество

Запорират сметки и имоти на почти цяло село в Дупнишко заради неплатени сметки за вода.


Жителите на Овчарци дължат близо 8 хиляди лева на старото ВиК дружество. Заради отказ да платят задълженията си, част от местните вече са със запорирани сметки.


Оказва се, че от няколко седмици в дупнишкото село Овчарци съдия-изпълнител разчиства стари сметки между жителите и старото ВиК.


По данни на действащото преди години ВиК дружество в ликвидация общо 53-ма са длъжниците в село Овчарци. Сред тях е и Ангел Йовичин, осъден да заплати близо 1000 лева с лихвите.


„На мен са ми удържали някаква сума от банковата сметка трябва да проверя точно колко. На брат ми за сега все още няма.

Заплашили са работодателят му, че ако не му спре сумата да я преведе на ВиК Кюстендил, ще получи глоба”, разказва Ангел Йовичин от с. Овчарци.


Подобна е ситуацията в цялото село. За да се спасят от стари сметки за вода, които според тях са нереални, местните се обръщат към адвокат.


„Водени са съдебни дела без наше знание и сега в момента сумата, която дължим е 180 лв. от 18 лева с лихви с натрупвания, с разходи за делата и това е некоректното  че са водили дела без да ни информират”, оплака се Ирена Арнаудова, също жител на с. Овчарци.


От преминалото в ликвидация през 2006 г. ВиК дружество, обаче са на друго мнение. Според Йордан Лазаров, началник на ВиК Кюстендил в ликвидация „давностният срок е изтекъл, това не означава, че тези пари не са дължими. Тези пари са дължими”, категоричен е Лазаров.