Новите правила за платено паркиране са освободили 25% от центъра на столицата

Новите правила за платеното паркиране в София са освободили 25 процента от центъра. Това отчетоха общински съветници от ГЕРБ и от Центъра за градска мобилност. Броене на колите обаче тепърва предстои.

В единствения ден от седмицата, когато синята зона не работи, управляващите от ГЕРБ и Центъра за градска мобилност избраха да говорят за ефекта от новите правила за платено паркиране в София. Затова и няма как да се проверят техните наблюдения, че с 25% са намалели паркиращите автомобили в центъра.

За 25% облекчение обаче слушаме още от началото на септември, когато изчисленията бяха само според SMS-ите за почасов престой. Сега вече броели и талоните. И така - спрямо доскорошната синя зона с 12 хиляди места, изцяло заети в пиковите часове, днес отчитат постоянно свободни 4250 места в двете нови - синя и зелена зони. Те обаче вече са със 17 хиляди места. От тях само 5 500 са сини и с нова цена по два лева на час. Останалите 11500 са по старата двойно по-ниска тарифа. Така излиза, че не вдигането на цената, а увеличаването на местата по един лев е довело до облекченото паркиране.

Според Центъра за градска мобилност тази сметка е некоректна - именно различните тарифи били помогнали. Защото преди да уплътнят зоните, довчерашните 5 000 безплатни места били все заети. Те обаче не са броили дали това, което казват днес е било така, тъй като „то беше очевидно и очебийно”.

Живеещи в центъра са точно на обратното мнение. По техни думи паркоместата не са се увеличили, в същото време положението за живущите в зоните за платено паркиране се е утежнило.

Преди да мерим мнения по наблюдения, екип на Нова ТВ потърси точна информация - колко се пълни по-скъпата синя зона и колко по-евтината зелена. Отговор досега обаче няма.

Точна картина в цифри обещаха да дават в края на всяко тримесечие. Ангажиментът беше обявен от общински съветник с ресор култура, но в качеството на председател на групата на ГЕРБ.

На 21 октомври публично стана ясно само, че с новите правила общинските приходи за септември са с 150 хиляди лева повече спрямо миналогодишния септември. Не казаха обаче колко са самите приходи.

Принос в постъпленията са и новите паркинг винетки за живеещите в центъра на София. Гражданските протести срещу тях продължават.

Нито срещу парите на приходящите, нито срещу лептата на домуващите в центъра автомобили беше даден отговор колко е издръжката на платените зони. Тепърва щели да изчисляват, докато според закона за местните данъци и такси именно разходите следва да определят заложените приходи.

Подробности по темата гледайте във видеото.

Репортер: Рада Богданова