Като реална причина за увеличението на таксиметровите тарифи, собствениците сочат инфлацията

Таксиметровите услуги в София ще поскъпнат от първи ноември. Очаква се дневната тарифа за пробег на километър да стане 75 стотинки, а нощната 90. Вероятно с около 20 процента ще поскъпнат и таксата за повикване и престой.

От таксиметровите компании коментират предпазливо въпроса с увеличението на услугата. Изпълнителните директори на някои от софийските фирми обясниха, че всяка поотделно ще прецени дали да вдигне цената.

„Идва този момент, в който не може да не се вдигнат цените. Нашата компания ще увеличи цената си, след като реално други компании увеличат своята цена. Ще видим с какъв процент са вдигнали и ще застанем с 2 стотинки под тях”, коментира Емил Игнатов - изпълнителен директор на таксиметрова компания.

Фирмата на Емил Игнатов ще предлага по-евтина услуга, защото не разполага с толкова висок клас автомобили, каквито има най-голямата таксиметрова компания. Като реална причина за увеличението на таксиметровите тарифи, собствениците сочат инфлацията. Коментират, че за последно са вдигали цените преди 5 години.

„Основният аргумент за вдигане на цените към настоящия момент е увеличаване неколкократно цената на горивото, увеличаване на цената на авточастите, на застраховките и  намаляване в пъти на покупателната способност на шофьорите”, допълни Емил Игнатов.

Засега от таксиметровите компании не се ангажират с прогноза ще има ли отлив на клиенти. Очакват пазарът да покаже дали такава тенденция е вероятна. Според Емил Игнатов с увеличаването на цената такситата трябва да предложат по-качествена услуга.

Репортер: Ина Гълъбова