Те са включени в списък за съкращения, но страдат от заболявания и законът ги пази

Кондуктори от БДЖ твърдят, че върху тях се упражнява психически и физически тормоз с цел да напуснат работа сами.


От БДЖ обясниха, че въпросните служители са включени в списък за съкращения, но тъй като имат заболявания и решения от ТЕЛК, законът не им дава право да ги освободят.


Репортер на Нова телевизия отиде при Венцислава Митева, която работи като спален кондуктор в БДЖ повече от 12 години. Преди броени дни обаче вместо да замине за Бургас, тя е свалена от път с устна заповед.


„Нямаше мотив и обяснение, просто казаха, че в 8.00 ч. трябва да бъдем тук, да се разпишем в една тетрадка за присъствие и да имаме среща с г-н Мавродиев, началник пътнически център София”, разказва Митева.


По време на срещата Венцислава разбира, че повече няма да пътува и че това ще се случи с още осем нейни колеги - всичките кондуктори спални вагони и всичките с различни заболявания.


За да не бездействат, от ръководството им предлагат друга работа, която няма нищо общо с квалификацията им.


„Работата беше да чистим залата, която в момента я ползват за срещи. Тя е доста голяма, колкото едно кино горе-долу и след това да се грижим за някаква градинка, която и не разбрах коя е точно, да, съвсем сериозно, това беше написано черно на бяло”, обясни Максим Димов.


Заради отказа да работят като чистачи, служителите са настанени в стая с големина четири квадратни метра без прозорци и без достатъчно бюра и столове, като оттам са имали право да излизат само в обедната почивка.


Заради невъзможността да работят в тази стая и многократните оплаквания, служителите са преместени в друго помещение, в което твърдят, че от тавана падат оси. А  отношението към тях си обясняват като вид дискриминация.


В отговор от БДЖ обясниха, че въпросните служители са включени в списъка за съкращения още в края на миналата година, но фактът, че имат заболявания и решения от ТЕЛК не им дава право да ги освободят.


Въпреки това отричат да има дискриминация.


На въпроса защо кондукторите бездействат, отговарят, че необходимостта от тях е намаляла.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Вероника Димитрова