Съветниците от БСП поискаха оставките на двама заместници на Йорданка Фандъкова

Скандал за повече от три милиона лева избухна в Столичната община. Съветниците от БСП поискаха оставките на двама заместници на Йорданка Фандъкова, след като стана ясно, че общината е гласувала се изплатят 3,2 милиона лева на частна фирма, при дължими 600 000 лева.

Грешката е открита след назначена проверка от страна на йорданка Фандъкова, която върна за ново обсъждане решението на общинарите.

Заместник-кметовете по транспорт и финанси - Любомир Христов и Дончо Барбалов, внесли в общината доклад за прекратяване на договор, сключен между превозвача „Карат С” и Центъра за градска мобилност за 16 градски линии. Според доклада лихвите, които общината трябвало да изплати на въпросната фирма, възлизали на 3,2 милиона лева.

Преди да я предложат за одобрение на общинския съвет, колосалната лихва впечатлила двамата заместник-кметовете, но по думите им те нямали основание да се съмняват, защото сметките идвали от Центъра за градска мобилност. Имало и разпореден одит. Вместо резултати обаче в деня на гласуването те били получили само уверения от Центъра за градска мобилност, че изненади по сметките няма.

„Лихвата дали е голяма, или не, не мога да коментирам. Факт е, че има официално постъпил документ, а в последствие фирмата, която одитира финансово дейността на Центъра за градска мобилност е потвърдила тази лихва. Чувствам се подведен, чувствам, че по тази причина подведохме в немалка степен и общинския съвет, това е факт", заяви Любомир Христов.

„Направих голяма грешка, като се доверих на екипите на Центъра за градска мобилност, те най-добре трябва да знаят какви са задълженията и лихвите по тези задължения, които се отчитат при тях”, допълни го Дончо Барбалов.

„Нямам колебание да поискам оставка, стига да съм сигурна, че въпросният човек носи отговорността”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Пак по техните думи, едва няколко дни след гласуването заместник-кметовете получили документите от одита и  разминаване в цифрите от порядъка на 3000 лева вече им дало повод за съмнение. По нареждане на Йорданка Фандъкова финансовите експерти на общината се заели и установили пет пъти по-малка лихва.

Общинският съвет отмени днес решението си да платят.