Изпращаме Негово Светейшество в последния му път

Днес е ден на национален траур. Почитаме паметта на патриарх Максим.


След като до късно снощи хиляди хора се поклониха пред тленните му останки в храма "Света Неделя", днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се отслужвазаупокойна литургия. Води я великотърновският митрополит Григорий.


Вселенският патриарх Вартоломей пък води опелото, което започна в 10.30 часа. На него присъстват президентът Росен Плевнелиев и първите хора в държавата.


Службата ще бъде отворена и за всички желаещи граждани.


След опелото траурната церемония ще продължи в Троянския манастир, където ще бъде погребан патриарх Максим, каквато е волята му.

 

В деня на национален траур всички държавни институции трябва да са със спуснати наполовина знамена. Правителството призова да бъдат отменени масовите тържества в цялата страна.

 

В центъра на София днес ще има засилени мерки за сигурност. Въведени са и ограничения на движението.


От 7.00 часа тази сутрин до 13.30 ч. на обяд се забранява влизането по улиците "Оборище" - между бул. "Васил Левски" и ул. "Раковски".  
Забранен е още участъкът от ул. "15-ти ноември" между "Оборище" и бул. "Цар Освободител". Няма да се допускат автомобили и в отсечката на "11 август" между "Московска" и "Оборище".


Забраняват се престоят и паркирането на площад "Св. Александър Невски". За да няма инциденти, столичната полиция ще разположи постове за контрол и регулиране на движението.


В същото време Троянският манастир се готви да посрещне хиляди хора от цялата страна за погребението на патриарх Максим.


Вечният дом на Негово Светейшество ще е в храмовата църква, зад чудотворната икона на „Света Богородица Троеручица”. Църквата не може да побере повече от 100 души наведнъж.


Заради очакваното струпване на хора, Oбщината и полицията са организирали пропускателен режим за автомобилите. Целта е да се избегнат инциденти. Изрично беше уточнено, че достъпът на миряните, които искат да се простят с патриарха, няма да бъде ограничаван.


Очаква се траурната церемония да започне около 15.30 часа, когато започва и извънредната емисия новини на Нова.


„След пристигането в манастир ковчегът ще бъде поставен в централната част на храма. Ще бъде отслужен трисагий и след което тялото ще бъде положено в гроба”, обясни Браницки епископ Григорий – игумен на Троянския манастир.