В пунктовете на БЧК не достигат олио, леща и боб

В Пловдив свършиха хранителните помощи за бедните. Така над 8 хиляди социално слаби в града остават без продукти. Пунктовете на Червения кръст са затворени от няколко дни, но хората проверяват по няколко пъти на ден дали помощта все пак не е дошла.


Пункт на Червения кръст в пловдивския квартал „Северен“ е затворен от две седмици. 750 са социално слабите, които оттук трябва да получат хранителни продукти. Повечето от тях идват всеки ден по няколко пъти с надеждата да вземат помощта, но бележката на заключената врата ги отпраща.


Към пункта за помощи са се запътили и семейство Михайлови. И двамата са безработни.


„По три пъти на ден идваме. Никой няма. Няма и информация. Никой не ни дава обяснение”, оплака се Петрана Михайлова.


„Ще чакаме днес пак цял ден да видим какво ще стане. Има ориз,фасул, има вафлички, чухме. Да вземем нещо за децата... Казаха, че олио и захар ще има”, допълва я съпругът й Стефан.


От Червения кръст обясниха, че поради независещи от тях причини в момента няма доставка на три от продуктите. А без тях раздаването не може да продължи.


Близо 600 тона хранителни продукти в момента не достигат в централния склад на Българския червен кръст в Пловдив. Това, което липсва, е олио, леща и боб.


Следващата седмица в склада чакат олио, но не знаят дали и другите продукти ще дойдат скоро. Затова срокът за раздаване ще бъде удължен.


„И през декември ще се раздава. Все още очакваме окончателните графици за доставки. Имаме уверение, че от следващия понеделник ще започнат по-ритмични доставки. От наша страна имаме организация, имаме транспорт, доброволците са в готовност да пакетират по пунктовете”, обясни за Нова Таня Георгиева, директор на  БЧК-Пловдив.


Повече по темата може - във видеото.


Репортер: Благой Бекриев