Бойко Борисов обаче е категоричен - забраната няма да падне...

Национален протест срещу забраната за пушене в заведенията ще се проведе на 22 ноември в големите градове на страната. Ресторантьори и клиенти ще изнесат пред общинските и областните администрации празни маси - символ на опразнените заведения.

Протестиращите настояват тоталната забрана за пушене да отпадне и да се върне старият вариант на закона, който разрешаваше зали за пушачи и непушачи в заведенията.  

Само за половин година, откакто е въведена забраната за пушене, оборотите на заведенията са паданали  драстично.
 
Собственикът на заведения Петър Стефанов отчита между 20% и 40% по-малко приходи в сравение със същия период на миналата година.

„Мога да кажа също, че около 14 служители в момента сме съкратили около 20 и ако продължават така нещата, още около 210 ще бъдат съкратени”, допълва Петър Стефанов.
 
Някои от собствениците на заведения са започнали да теглят кредити, за да изплащат заплати, други са пред фалит. Според тях освен че носи финансови загуби, забраната е дискриминационна, тъй като 80% от клиентите им били пушачи.
 
„Практиката показва, че действително наредбата има смисъл в заведенията за хранене. Това е нормално, когато хората се хранят да не им е задимено, в същото време обаче  тази забрана трябва да отпадне в частта си за кафенетата и в частта си за нощните заведения”, убеден е Петър Стефанов.
 
По думите на Ивайло, който е клиент, няма нужда във всички заведения да е забранено тютюнопушенето. Според него трябва да се направи някакъв компромисен вариант, който да не е дискриминационен.

„По същата логика би трябвало да забранят на хората с наднормено тегло да поемат калорична храна в заведения или хората с белодробни заболявания да ходят в центъра”, обяснява Добрин – също клиент.
 
На другия полюс са противниците на дима в заведенията.

„Преди ние бяхме дискриминирани, просто всеки трябва да приеме другия. Аз съм непушач и е прекрасно като отиде човек някъде да не пуши без той да желае да го прави. А между другото, така като са навън и повече се социализират с различни хора е много по-забавно”, на мнение е Десислава.
 
Иначе по данни на собственици, много от заведенията, особено в крайните квартали на градовете, масово не спазвали наредбата и така ощетявали колегите си.

 

Протест ще има и пред Народното събрание след 16 часа днес. Още преди недоволните да излязат по площадите в страната обаче, надеждите им за отмяна на тютюневото вето попари тази сутрин в "Здравей, България" премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че забраната за пушене на обществени места няма да бъде отменена.

„Постепенно хората свикват с това. Преди 15 години си спомням, че в самолетите се пушеше. Сега да го направиш там е признак за лоша култура. Същото беше и в градския транспорт. Постепенно хората привикват. Не виждам никакво основание да се сваля тази забрана”, убеден обясни Борисов.
 

Подробности по темата - във видеото.

Репортер: Йовка Драганова