Те имат право да носят оръжие и да извършват арести

Облечени в традиционни униформи и с кожени калпаци на главите, казаци започнаха днес да патрулират на една от московските железопътни гари. Те ще следят за нередности, просяци, пияници или неправилно паркирали втомобили.

 

Инициативата, която е с одобрението на градските власти, е знак, че Кремъл се опитва да използва всяващите навремето страх полувоенни формирования в новата кампания да прокарва консервативни ценности и да се нрави на националистите, посочват анализатори.

 

В южната руска провинция Краснодар, където е столицата на следващите Зимни олимпийски игри Сочи, през септември бяха пуснати казашки патрули в борбата с мюсюлманските имигранти от Кавказ. Командирът на групата, започнала днес дежурство в Москва, каза, че това е проба, която ще покаже дали казашки отряди на държавна заплата ще могат да помагат на полицията в поддържане на реда. Те имат право да носят оръжие и да извършват арести.

 

По думите на командира Игор Гуревич казашките отряди наподобяват по функции рейнджърите, които са правохранителен орган в американския щат Тексас. Историята на казашкото съсловие в Русия води началото си от 15-и век, след което казаците служат на царете като кавалерия. Те помагат за експанзията на империята, като в замяна получават специални привилегии, включително правото да управляват своите селища. При преброяването на населението в Русия през 2010 година, около 650 хиляди граждани са се обявили за казаци.