Прогнозата е на британски климатолози

Нивото на световния океан се покачва много по-бързо, отколкото науката предвижда. Това установиха британски климатолози. В края на столетието океаните и моретата може да се покачат с над един метър, което ще остави цели държави под вода.


Преди пет години научната общност по света предвижда средногодишно покачване на нивото на океана с около 2 милиметра. Днес климатолозите установяват, че водата пълзи нагоре с 3,2 милиметра за 12 месеца. Ако нивото продължи да се повишава с този темп, в края на века Световният океан ще е с цял метър по-дълбок.


Прогнозите са потвърдени не само от британците, а и от Института за изследване на изменението на климата в Потсдам, Германия. Повечето вода може да се превърне в истинско бедствие за държави като Бангладеж с надморска височина под един метър. Те са заплашени от пълно заличаване от лицето на Земята.


Не по-добра съдба очаква и крайбрежни градове като Ню Йорк, за които ураганът "Санди" ще стане всекидневие. Катастрофата може да предизвика глобална бежанска вълна и войни за природни ресурси, опасяват се учените.